İçeriğe geç

Yörükler Göçmen Midir

Yörükler ne göçmeni?

Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.

Yörükler hangi soydan gelir?

YÖRÜKLER KİMDİR? Günümüzde sadece Toroslar’da yaşayan, küçükbaş hayvancılıkla geçinen ve göçebeliklerini sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, Oğuz boylarına mensup olan ve 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt kuran Türkmenler karşımıza çıkar.

Yörük ve Türkmen arasındaki fark nedir?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok önemli mevkilerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Yerleşik hayata geçmeyip göçebe olarak yaşayan Türkmenlerin bir kısmına Yörük denildiği görülmektedir.

Yörüklerin atası kimdir?

Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutlukların) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.

Yörükler öz Türk mü?

Kökeninde; Her Türkmen bir Yörük’tür, her Yörük bir Türkmen’dir, bir Türk’tür. Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi ayrıca Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır.

Yörükler Alevi mi Sünni mi?

Kısacası, Osmanlı İmparatorluğunu kuranlar Yörük Alevileriydi. Yani Ahilik edebi Ehl-i Beyt nefesiyle kurulmuştu. Biraz geçmişe gidersek, dirilişinden önce Peygamber tüm sahabeyi Gadir-i Hum’da toplamış ve hutbesinde İmam Ali’yi vesayetin başı olarak ilan etmişti. Hz.

Yörüklerin mezhebi nedir?

Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.

Çepniler Yörük mü?

Çepniler bir Oğuz kabilesidir. Tarih boyunca göçebe oldukları için aynı zamanda Yörüklerdir. Türkmenlik kavramı aslında bir yaşam biçimidir. Bu makalenin başında tarihlerini özetlediğimiz Anadolu’ya gelen tüm Oğuz kabileleri buraya “Türkmen” olarak geldiler.

Yörük göçü nedir?

Yörükler iklime uyum sağlamak ve hayvanlarına otlak bulmak amacıyla kışlak, yaylak ve güzlek arasında düzenli aralıklarla ve mevsime bağlı olarak göç ederler.

Yörükler sarışın mıdır?

Ancak ne yazık ki İskitler, Hunların önemli bir kısmı, Kıpçaklar, Çuvaşlar, 1071’de Anadolu’ya gelen Oğuzlar ve Anadolu ve Balkanlar’daki Yörükler genellikle sarışın veya esmerdir. Ayrıca millet farklıdır, kabile farklıdır. Yukarıda açıkladığım şey “Türk halkı” için geçerlidir.

Yörükler nasıl insanlardır?

Yörükler, yaşam tarzları itibariyle sadece göçebe değil, aynı zamanda savaşçı ve mücadeleci bir karaktere sahiptirler. Yörükler, göçebe yaşam tarzı, hayvancılık (koyun) yetiştiriciliği, keçe, yazlık, kışlak, misafirlik. Göçebe bir yaşam tarzı sürdüren Yörükler, Türk boylarından oluşmaktadır.

Türkiye’de ne kadar yörük var?

Türkiye’de Yörüklerin bölgesel dağılımı ve 2000 nüfus sayımına göre bu bölgelerde yaşayan Yörüklerin tahmini sayısı; 9 milyondur. Ayrıca yaklaşık 12 milyon Türkmen vardır. Diğer Türk halklarının sayısı 15 milyondur ve Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı Türk kökenlidir.

Yörüklerin dini inancı nedir?

Yörükler Müslümandır ve İslam’ın Sünni mezhebine mensupturlar. Hepsi; kendileri gibi Türk olan İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin amellerini (ibadetlerini, işlerini) ve İmam-ı Maturidi’nin itikadını (inançlarını) benimsemişlerdir.

Yörüklerin kökü nedir?

Eski Türkçe yügrük, “hızlı, koşucu” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yügür – “koşmak” fiilinden, Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir. Daha fazla bilgi için Walk’a bakınız. Günümüzde, Yürük “Türk müziğinde hızlı tempo” anlamında ve Yoruk ise “Anadolu’da göçebe bir halk” anlamında tercih edilmektedir.

Antalya yörük mü?

Antalya’da göçebeler kentsel nüfusun tarihi ve kültürel temelini oluşturur. Daha önce Antalya’nın vatandaşlarının çoğu göçebeydi, ancak merkeze göç ettiler ve göçebe kültüründen koptular. Yörüklük sıklıkla bir ulus olarak algılanmıştır, ancak ulusun ötesine geçen bir kültürü yansıttığı unutulmamalıdır.

Yörük göçü nedir?

Yörükler iklime uyum sağlamak ve hayvanlarına otlak bulmak amacıyla kışlak, yaylak ve güzlek arasında düzenli aralıklarla ve mevsime bağlı olarak göç ederler.

Selanik göçmenleri Yörük mü?

Yaşamı tam bir göç serüveni olan bu Yörük aşireti, yeni yerleşim yerlerinde Selanik göçmenleri olarak anıldılar.

Yörüklerin mezhebi nedir?

Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.

Muhacirler Yörük mü?

Özet: Ilıca ilçesinde yaşayan Yörüklere “Muhacir” denir. Muhacirler, Osmanlı Devleti’nin iskân politikası gereği Balkanlar’da fethedilen Selanik bölgesine yıllar önce Batı Anadolu’dan göç edip yerleşen Evlad-ı Fatihan isimli akıncıların çocuklarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir