İçeriğe geç

Evrakta Sahtecilik Zamanaşımı Ne Kadar

Evrakta sahtecilik zamanaşımı ne zaman başlar?

Özel belgede sahtecilik şikayete bağlı bir suç değildir, dolayısıyla şikayet süresi yoktur. Ancak özel belgede sahtecilik suçunda zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan, suç 8 yıl içinde savcılığa bildirilirse savcılık soruşturma başlatacaktır.

Resmi evraklarda zaman aşımı nedir?

Belge sahteciliği suçunda tutanak tutulması gerekmediğinden şikâyette bulunmak için zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Bu suç için zamanaşımı süresi en basit haliyle bile 8 yıl olduğundan şikâyetçi tarafından 8 yıl içinde savcılığa suç duyurusunda bulunulması halinde savcılık soruşturma başlatabilmektedir.

Zamanaşımı ne kadardır?

Somut olayda zamanaşımının kesilmesine yol açan sebeplerden biri mevcutsa şüpheli veya sanık hakkında uzatılmış zamanaşımı süreleri uygulanır. TCK m. 66’ya göre en kısa olağan zamanaşımı süresi 8 yıl, uzatılmış zamanaşımı süresi ise 12 yıldır.

Sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli belgeler nelerdir?

Sahteliği ispat edilinceye kadar geçerli olan, özel kanunlarla düzenlenen belgelerden bazıları şunlardır: Mahkeme kararları, noterce düzenlenen noter senetleri, duruşma tutanakları, seçim tutanakları, belediye ceza tutanakları, tebligat niteliğindeki belgeler, kaçakçılıkla ilgili kayıtlar.

Resmi evrakta sahtecilik yüz kızartıcı suç mu?

Kanun, aşağıdaki suçları yüz kızartıcı suçlar olarak tanımlamıştır: Zimmet, zimmet, gasp, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar 76. maddede sayılmıştır.

Hangi suçlarda zamanaşımı işlemez?

Birincisi, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım gibi en ağır uluslararası suçlar zamanaşımından muaf tutulmuştur.

Evrak kaç yıl saklanabilir?

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 253 ve 254 üncü maddeleri defter, belge ve kayıt tutma zorunluluğunu düzenlemektedir. Bu madde hükümlerine göre hesap tutmakla yükümlü olanlar, defter ve belgelerini oluşturuldukları yılı izleyen takvim yılından itibaren 5 (beş) yıl süreyle saklamak zorundadırlar.

Resmi belgede sahtecilik suçu ertelenir mi?

Sahtecilik suçunda hapis cezasının ertelenmesi imkânı vardır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, aynı zamanda bir erteleme hükmü olup, bu suç için de geçerlidir.

Dosya zaman aşımı kaç yıldır?

Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıldır. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 13 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 19 yıl 12 aydır.

10 yıllık zamanaşımı nedir?

Alacaklı, on yıllık zamanaşımı süresi içinde ilamı icra eder, ancak icra takibini on yıl durdurursa, ilam tekrar sona erer. Çünkü ilama dayalı takip, son icra tedbirinin üzerinden on yıl geçtikten sonra sona erer (İcra Kanunu md. 39/I).

Zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğu alacaklar nelerdir?

Beş yıllık zamanaşımına tabi alacaklar: Otel, motel, pansiyon ve tatil köylerindeki konaklama giderleri ile lokanta ve benzeri yerlerdeki yiyecek ve içecek giderleri. Küçük sanat eserleri ve küçük perakende satışlardan kaynaklanan alacaklar.

Zaman aşımı hangi hallerde durur?

Şüpheli veya sanıklardan biri hakkında suçtan dolayı tutuklama emri çıkarılırsa, davanın zamanaşımı süresi kesilir. Bir suçtan dolayı suçlama getirilirse, zamanaşımı süresi askıya alınır. En azından sanıklardan birine karşı olsa bile bir ceza verilirse, davanın zamanaşımı süresi tekrar kesilir.

Evrakta sahtecilik şikayete tabi mi?

Belge sahteciliği suçu, kanunen cezalandırılabilir suçlardan biri değildir. Suç bir şikayet olmadığı için, şikayette bulunmak için bir zaman sınırı yoktur. Cumhuriyet savcılığı, zamanaşımı süresi içinde herhangi bir zamanda resen soruşturma yürütebilir.

Evrakta sahtecilik para cezası ne kadar?

Sahtecilik suçu için para cezası. Bu suçun cezası hapistir. Ancak, sahte beyanda bulunma olayı söz konusu ise, resmi belge düzenlemeye yetkili bir kamu görevlisini sahte beyanda bulunarak aldatmış olsa bile, kişi 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılır.

Sahtecilik suçları nelerdir?

Gerçeği herhangi bir şekilde değiştirmek veya gerçek olmayan bir yazının, sözün veya eylemin gerçek olduğunu iddia etmek bir sahteciliktir. Genel olarak, dolandırıcılık başkalarını aldatmak için tasarlanmış her türlü hile ve yöntemi içerir. Aldatmaya muktedir her türlü hile veya şey bir sahteciliktir.

Resmi belgede sahtecilik suçu ertelenir mi?

Sahtecilik suçunda hapis cezasının ertelenmesi imkânı vardır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, aynı zamanda bir erteleme hükmü olup, bu suç için de geçerlidir.

Zamanaşımı hangi aşamada incelenir?

Taraflarca yargılamanın herhangi bir aşamasında ileri sürülebilir. Ayrıca, taraflar bir iddiada bulunmasalar bile, hakim resen inceleme yaparak zamanaşımı süresinin aşılıp aşılmadığını belirleyebilir.

Zamanaşımı süresi geçerse ne olur?

Zamanaşımı süresi dolduğunda devletin cezayı infaz etme hakkı da sona erer. Buna göre, hükümlü kişinin ceza zamanaşımından feragat etmesi mümkün değildir. Ceza zamanaşımı süresi, savcılık tarafından kendiliğinden dikkate alınır.

Zamanaşımını kesen sebepler nelerdir?

“Zamanaşımı aşağıdaki hallerde kesilir: Borçlu borcunu kabul etmişse, özellikle faiz ödemişse veya kısmi ifa yapmışsa, yahut rehin vermişse veya kefil atanmışsa, yahut dava veya savunma açmışsa, yahut icra takibi başlatmışsa veya iflas talebinde bulunmuşsa.” 29 Ocak 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir