Aşurenin püf noktası nedir?
Aşure malzemelerini içme suyuyla ıslatırsanız tadı daha da güzel olur. Buğday ve pirinci düdüklü tencereye 5 dakika koyun. Kaynatılmalı, üzeri kapatılmalı ve bir bezle iyice sarıldıktan sonra bir gece bekletilmelidir. Bu da Aşure’nin tadına baharat katan bir uygulamadır.
Aşurenin önemi nedir?
Aşure Günü, Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günüdür. Tarihteki sıkıntı ve zorlukların ortadan kalktığı, peygamberlerin ve ümmetlerinin kurtuluş günü olan bu mübarek günün bereket ve bolluk getirmesi için dua edilir.
Aşure’nin hikayesi nedir?
Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda durduğunda, Nuh’un ailesinin özel bir yemekle kutlama yaptığı söylenir. Erzakları neredeyse tükendiği için, geriye kalanlar (özellikle tahıllar, kuru meyveler ve benzerleri) bugün Aşure olarak bilinen bir pudinge pişirilirdi.
Aşurenin gerçek anlamı nedir?
Arapçada on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türetilen Aşure günü, Hicri yılının ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir. Aşure, paylaşmanın ve sevginin bir ifadesi ve bolluk ve bereketin sembolü olarak kabul edilir.
Aşurenin koyu olması için ne yapmalı?
Kurutulmuş meyve ekleme: Kuru üzüm ve kuru incir gibi koyu renkli kuru meyveler külün rengini koyulaştırabilir, bu nedenle bu meyveleri daha az kullanabilir veya pişirmeden önce suda bekletebilirsiniz.
Aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım?
Yine, külde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, pirinç eklemek kıvamını daha hızlı korumasını sağlar. Aşurede kullanılan kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm gibi koyu renkli kuru meyveler doğrudan eklendiğinde renk değişimlerine neden olabilir.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Aşurenin hikmeti nedir?
Çeşitli dini ve kültürel anlamları olan Aşura günü, Hz. Hüseyin’i anmanın yanı sıra paylaşmayı ve yardımlaşmayı amaçlar. Bu aynı zamanda Hz. Hüseyin’in şehit edilmesinden kaynaklanmaktadır. Muharrem ayının onuncu günü olan Aşura, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin bir ifadesidir ve bolluk ve bereketin simgesidir.
Aşure neden yapılır Alevilerde?
Alevi inancına göre Aşura ve Muharrem yas günü, Alevilerde On İki İmam’ın, özellikle Kerbela’daki Hüseyin’in acısını anmak ve anlamak için kutlanır. Muharrem Yası’nın amacı, bu tür acıların tekrarlanmasını önlemek için gerekli olan insani değerleri ve Alevi öğretilerini özümsemektir.
Aşure neyin simgesi?
Bereketin, paylaşımın, birlik ve beraberliğin sembolü olan Muharrem ayının geleneği olan Aşure zamanı geldi. Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilen Muharrem ayının 10. günü Aşure günü olarak kabul edilir.
Aşure neden 12 çeşit?
Aleviler Aşure yaparken “12 İmam”ı temsil etmek için 12 farklı malzeme kullanırlar. Alevi inancına göre, Ehl-i Beyt soyunu sürdürmenin mutluluğu Muharrem ayının 13. gününde pişirilen küllerle paylaşılır.
Aşureyi hangi Peygamber buldu?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’a kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşure neyi temsil ediyor?
Ancak, tam anlamıyla “onuncu” anlamına gelen Aşura, yalnızca Peygamber’in adını taşır. Bunun nedeni, Nuh’un Gemisi’nin Muharrem’in 10’unda tufandan kurtarılmış olması değildir. Hadis kitaplarına göre, Aşura gününün adının verilmesinin nedeni, Allah’ın aynı gün on peygambere on farklı ikram ve hediye dağıtmış olmasıdır.
Aşurenin dinimizde yeri nedir?
Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve “Aşure günü oruç tutmak, geçen senenin günahlarına kefaret olur.” buyurmuştur. Yahudiler gibi olmayalım diye, sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. veya 11. gününde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Aşure neden kutsal?
Hz. Nuh, Büyük Tufan’la başa çıkmak için haftalar harcadı. Büyük Tufan’dan ilk sağ kurtulduğunda ve karaya çıktığında, gemisinde kalan malzemelerle günümüzde Aşure olarak bilinen tatlıyı hazırladı ve çevredeki bölgelere dağıttı. Bu hikayenin manevi değerini korumak için, Aşure’de 7 veya 8 tahıl ürünü vermek bir gelenek olarak kabul edilir.
Aşurenin kararmaması için ne yapmamız lazım?
Aşurenin son aşamasında tüm malzemeleri ekledikten sonra tadını hafifletmek ve rengini daha beyaz yapmak isterseniz süt ekleyebilirsiniz.
Aşurenin gaz yapmaması için ne yapmalı?
Aşurenin gaz yapmasını önlemek için ne yapılmalı? Aşurenin gaz ve hazımsızlığa neden olmasını önlemek için nohut ve fasulye gibi baklagiller iyice kaynatılmalı ve suyu değiştirilmelidir. Ayrıca zencefil, zerdeçal, rezene, anason ve nane gibi baharatların eser miktarları Aşure tüketildikten sonra sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.
Aşure yaparken hangi sure okunur?
Dilerseniz Aşure duasını Türkçe okuyabilirsiniz. Bu ayı özel kılan duayı okumak Aşure’yi ve ayı daha da bereketli kılacaktır.
Aşureye sırasıyla ne konur?
Buğday önce bol suda kaynatılmalıdır. Daha sonra diğer baklagiller, kuru meyveler, şeker ve ardından kuruyemişler eklenmelidir. Tüm baklagiller, özellikle buğday, bol suda en az 3-4 kez yıkanmalıdır.