Eş sesli kelimeler nelerdir?
Yazılışı ve okunuşu aynı olan; ancak anlamları farklı olan sözcüklere eşsesli sözcükler denir.
Eş sesli sözcük nasıl anlaşılır?
“Sevgili veliler, öğrencilerimize her gün kitap okutun. “Küçüklerim, büyüklerimizi üzmeyelim.” Yazılışı ve telaffuzu aynı olan ancak anlamları tamamen farklı olan kelimelere eşsesli kelimeler denir.
Çay eş sesli midir?
EŞ SESLİ KELİMELER Tea kelimesi her iki cümlede de aynı şekilde yazılsa da anlamı farklıdır. İlk cümledeki tea bir içecektir. İkinci cümledeki tea ise küçük akarsuların adıdır. Yazılışı ve telaffuzu aynı olan ancak anlamları farklı olan kelimelere homofon denir.
Boy eş sesli midir?
Eşsesliler, yazılışı ve telaffuzu aynı olan ancak anlam ve işlev açısından ilgisiz olan kelimelerdir. Herhangi bir dilde olduğu gibi, Türkçe’de de eski çağlardan beri eşsesliler vardır: boy, dal, don, ög, feather, age, face, vb.
20 tane eş sesli kelime söyler misin?
Hemen ücretsiz üye ol! aç, alay konusu, bin, ay, atlet, at, bel, boyun, çay, deri, bağlar, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, su ısıtıcısı, koymak, ekmek, içmek, içinde, pazar, şömine, soluk, sıra, sağ, yaz, yalan, yaş, yarım, yüz, sıra.
Bir eş sesli midir?
Bir kelimesi hem leksik hem de mecazi anlamda kullanıldığı için homofoniktir. Matematikte “1” olarak yazılan One, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime aynı zamanda eşsiz, nadir anlamında da kullanılır.
Kar eş sesli midir?
Kar kelimesi eşsesli bir kelime midir? HAYIR, DEĞİLDİR.
Bil eş sesli midir?
Bu nedenle, çekim edatı (< ET birle) ve güçlendirme edatı (< bil-e) bile, yukarıda açıklandığı gibi, kökenleri, sözdizimsel morfolojileri ve anlamları bakımından farklılık gösteren sesteşler olarak kabul edilmelidir. NUR (2006).
Koş eş sesli mi?
O dönemin sözlüklerinde “ev; alan, kalınacak yer, inilecek yer” anlamına gelen “kash” sözcüğü ile “çift, iki, bir şeyin eşi” anlamına gelen “kash” sözcükleri aynı yazıda yer almasına rağmen, biz bu iki sözcüğün ortak bir kökten değil, iki ayrı kökten geldiğini ve bunlara eşsesli sözcük dendiğini düşünüyoruz.
Gül eş seslisi nedir?
Gülün, gülümseyin, gülümseyin.
Arı sesteş midir?
Arı kelimesinin ilk anlamı bal üreten ve iğnesiyle sokan böcek olarak ifade edilebilir. Arı kelimesinin bir diğer anlamı ise saf ve temiz olarak bilinmektedir. Arı kelimesinin iki farklı anlamda kullanılması eşsesli bir kelime olduğunu göstermektedir.
Ekmek eş sesli midir?
Ekmek kelimesi bir sesteştir. Çünkü kelimenin tek bir anlamı yoktur ve aynı anlama gelen sesteşleri vardır. Ayrıca, yaygın olarak kullanılan “ekmek” kelimesi sesteşlerin önemli bir örneğidir.
Sol sesteş midir?
Sol, Türkçe’de eşsesli bir kelimedir. Bir yön işaretidir ve aynı zamanda “solma”, yani canlılığın kaybı anlamına gelir.
Yaş eş sesli midir?
Yaş bir eşseslidir. Eşsesliler, aynı yazılış ve telaffuza sahip ancak farklı anlamları olan kelimelerdir. Yaşamın seyrinde belirlenen zaman dilimini, yani yaşı (doğum tarihi) ifade eder ve ıslak nesneleri ifade eden ıslaklık, bunların ıslandığı durumu ifade eder.
Yüz eş sesli midir?
Yüz kelimesinin en sık kullanılan eşanlamlısı yüz kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eşanlamlılarıdır. Ancak yüz kelimesi bir sesteş kelime olduğundan birden fazla anlamı vardır.
Eş anlamlı kelimeler nelerdir?
Yazılışı ve telaffuzu farklı olan ancak anlamı aynı olan kelimelere eş anlamlı denir. Bu tür kelimeler birbirinin yerine kullanılabilir. Eş anlamlı kelimeler bir cümlede birbirleriyle yer değiştirdiğinde cümlenin anlamında bir değişiklik veya bozulma olmaz.
Eş sesli kelimeler kaçıncı sınıf konusu?
Eşsesliler 6. sınıf Türkçe dersinin en önemli konularından biridir. Bu nedenle doğru bir şekilde öğrenmek çok önemlidir. Gelecekteki konuları doğru bir şekilde öğrenmek için eşseslilerin güçlendirilmesi gerekir.
Arı eş sesli midir?
Dilimizde eşsesli sözcükler yaygın olarak kullanılır. Arı sözcüğü de eşsesli sözcüklerden biri olarak bilinir. Arı sözcüğü hem bir böcek türüdür hem de saf anlamına gelir. Bu durumda eşsesli bir sözcük olduğu söylenebilir.
Saç eş sesli midir?
Saç kelimesi eşseslidir. İnsan vücudundaki bir yapıya atıfta bulunduğu gibi, “dağılma” eylemi için de bir fiil olarak kullanılır. İnsan saçı için isim olarak kullandığımız “saç” kelimesinin eşseslisi, “etrafta dağılmak” anlamına gelen kelimeye karşılık gelir.