İçeriğe geç

Rize Pazar Ismi Nereden Gelir

Rize pazarın eski ismi nedir?

Eskiden Athena olarak bilinen pazar, MÖ 64 yılında Pompey tarafından kurulmuştur. İlçenin adı 1928 yılında Pazar olarak değiştirilmiştir. Görülecek yerler arasında özellikle Kız Kalesi ve Ciha Kale olmak üzere birçok taş kemer köprü, konak ve cami bulunmaktadır.

Pazar ismi nereden gelir?

Pazar: < Fa. Bazaar. Codex Cumanicus’taki “sebze, meyve ve diğer ürünlerin satıldığı ve satın alındığı alışveriş yeri” anlamına gelen “bâzâr” ifadesinden alınmış olmalı.

Rize pazarlılar laz mı?

Etnik kökenleri Hemşinli ve Laz’dır. Laz ve Türkçe yaygın olarak konuşulur. Laz dili milliyetçi politikalar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. İlçenin en dikkat çekici yönü dış çevreyle sürekli ve yoğun ilişkisidir.

Rize’nin eski adı ne?

Eski yazılı kaynaklarda Rhizus (Ριζοῦς) olarak geçen Rize adı muhtemelen Yunanca “ριζα” (riza) isminden gelmekte olup “dağ eteği” anlamına gelmektedir.

Kuzika ne demek?

Elmalık köyünün eski adı Kuzika’dır. Lazca bir yer adı olan Kuzika (კუზიკა), kaşık anlamına gelen “kuzi” (კუზი) kelimesinden gelir ve “kaşık” anlamını taşır.

Hudisa ne demek?

Tarihçe. Kesikköprü köyünün eski adı Hudisa’dır. Lazca bir yer adı olan Hudisa (ხუდისა) aynı şekilde Türkçeye girmiştir.

Pazar kelimesinin kökeni nedir?

1- Pazar: Farsça “bazar” (yiyecek ve diğer şeylerin satıldığı yer, pazar) kelimesinden gelir. Adı muhtemelen “pazarın kurulduğu gün” anlamından türemiştir. 2- Pazartesi: Herkesin bildiği gibi “pazardan sonra”, yani pazarın kurulduğu günden sonraki gün…

Pazar gününe neden pazar denmiş?

Farsça “bāzār” kelimesi bizim çarşımızın tam karşılığıdır. Bu yüzden bugün, insanların pazarda dolaştığı günlere Pazar denir.

Eski Türkçede pazar ne demek?

Eski Türkçe’deki adı “Birinç Kün” idi. Modern tabirle “Birinci Gün” olmalı. Anadolu’da bu güne bazen “girey” veya “gira” denir.

Rize Türk mü Laz mı?

Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.

Rize İkizdere Rum mu?

Ayrıca Pontus Müslüman Rumları; Rize (çoğunlukla İkizdere ilçesinde), Artvin, Gümüşhane, Erzurum İli ve Rus İmparatorluğu’nun Kars Oblastı’nın bir kısmı (bkz. Kafkas Rumları) ve Gürcistan (bkz. Gürcistan’da İslam) gibi diğer yerleşim yerlerinde de görülmektedir.

Rizenin neresi Laz?

Günümüzde Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı ve bölgenin en büyük Laz köyü olan Çözümca köyünün Lazca adı Tsano’dur. Bu köyün adının Lazların kadim ismiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Rize hangi Türk boyu?

Çoruh Vadisi’ne yerleşen Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve takipçileri, 1195 yılında doğudan gelen Yeni Kıpçaklar’ın gelmesiyle rahatsız olmuşlar ve Bizans egemenliğindeki Rize ve Trabzon yöresine yerleşmişlerdir.

Rize’de erkeklere ne denir?

Akrabaların soyadı genellikle aynıdır. Rize’de erkek akrabalara amca denir. Annenin erkek kardeşine amca dendiği gibi, akraba olmasalar bile tüm yaşlı erkeklere de amca denir.

Rize hangi soydan?

Kubasar ailesi, Kıpçak halkının en önemli kabilelerinden biridir. Kubasar’ın soyundan gelenler, güçlü savaşçıları ve cesur liderleriyle tanınırlar. Kubasar ailesi ve destekçileri, Rize ve Trabzon bölgelerine yerleşmiş ve bölgenin sosyal ve kültürel yapısında önemli bir rol oynamışlardır.

Pazar ne zaman ilçe oldu?

Pazar, 4 Temmuz

Rize pazarın kaç köyü var?

İlçemizde 14 nüfuslu 48 köy bulunmaktadır.

Rize pazarın nüfusu kaç?

Aynı adı taşıyan diğer yerler için Pazar’a bakınız. Pazar (Laz ve Gürcüce: ათინა, Atina; Yunanca: Αθήνα, romanize: Athína), Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Rize ilinde, Rize şehrinin 37 km doğusunda bir kasabadır. Pazar ilçesinin merkezidir. Nüfusu 17.946’dır (2021). Aynı adı taşıyan diğer yerler için Pazar’a bakınız. Pazar (Laz ve Gürcüce: ათინა, Atina; Yunanca: Αθήνα, romanize: Athína), Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Rize ilinde, Rize şehrinin 37 km doğusunda bir kasabadır. Pazar ilçesinin merkezidir. Nüfusu 17’dir.

Athenae neresi?

Atina, Athenae veya Athenai (Yunanca: Ἀθῆναι) Pontus şehirlerinden biriydi. Ayrıca Pontus limanının ve bir Yunan tapınağının bulunduğu yerdi. Atina’daki ilk belgelenmiş yerleşim, MÖ 8. yüzyılda Milet’li antik Yunanlılar tarafından burada kurulan ticaret kolonisiydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir